Etele út és környéke, Etele tér

Képek, helyszínek és leírások a XI. kerület múltjából
Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.25. 12:58

 
Az Etele út környékének látványképe 2009 előtt


- A nyár végi kép a Tétényi út-Etele út sarkán lévő első széles panelház - jobb oldalához közel eső - egyik lakásából készült az Etele tér felé nézve
- Mivel a háttérben még áll a SZÁMALK, biztosan 2009. szeptembere előtti a felvétel, talán 2008 őszén készült. Az Etele téren toronydaruk dolgoznak és a kép jobb oldalán a Vahot utca szintén a Metró4 építése miatt van lezárva.
- A Hadak útjai toronyházak közül a 3. (bal szélső) még nincs szigetelve, sőt, az épület még be sincs állványozva. A jelenlegi narancssárga-zöld színezés 2009 végére (telére) készült el.
- A jelenleg CBA üzemeltetésű szolgáltatóházi szupermarket itt még Match volt. Azelőtt Julius Meinl, még korábban, a 80-as évek végéig pedig ABC KÖZÉRT + Csemege áruházként működött. Csalogató, hangulatos színes neonreklámjait azóta sem közelítette meg más tábla. (KÖZÉRT: Községi Élelmiszer Kereskedelmi Rt., a hazai szocializmus monopol helyzetű, kiskereskedelmi tevékenységű élelmiszeripari vállalata.)
- Látható a kiszolgált Olimpia mozi egykor messziről hívogató felirata is, bár már alaposan kiszívta a nap.
 
Csatolmányok
Etele út 02a.jpg
Etele út 02a.jpg (500.68 KB) Megtekintve 28527 alkalommal.



Etele út 02b.jpg
Etele út 02b.jpg (1.22 MB) Megtekintve 28527 alkalommal.



Etele út 02c.jpg
Frissített és aktualizált 3D-s látványkép, melyen többek között megjelenik a középső Hadak útjai toronyház és a Díjbeszedő Vahot utcai épülete, eltűnik a 2009-ben lebontott SZÁMALK és plasztikus növényzet teszi realisztikusabbá az összhatást.


Etele út 02c.jpg (1.29 MB) Megtekintve 28497 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.25. 03:35

 
Az Etele tér régen és most


- Az Etele tér eredetileg egy síkban helyezkedett el az Etele úttal és a környező becsatlakozó utcákkal: Vasút utca, Kelenföldi utca, Somogyi út. Ebben az időszakban a villamosvágányok a mai tér közepén is áthaladtak ott, ahol hosszú ideje már csak buszok állomásoznak.
- Amikor a teret átépítették, a közepén az autóbuszok számára egy medence mélyítés készült el, melyet parkosított terület ölelt körbe. Azóta annyira megszokhattuk ezt az állapotot, hogy talán már nem is emlékszünk az eredetire.
- A Metró4 építési munkái során a tér egy másik része, de még a Kelenföldet és Őrmezőt összekötő gyalogos aluljáró is teljes változáson ment keresztül. Ezeket a módosulásokat ez a cikk nem elemzi.
- A közeljövőben megépülő és az Etele térig elvezető 1-es villamos sínei miatt a jelenlegi állapot sem tekinthető véglegesnek. És akkor még nem volt szó az Etele City Center épüléséről, ami szintén magával vonz egy sor újítást.

A felvonultatott képek - egy kivétellel - párokba rendezve jelennek meg, bemutatva az egykori és a jelenlegi állapotot.

- Az első, harmadik és ötödik régi képeken látható, hogy a Somogyi útról érkező villamosok, annál a járdaszigetnél álltak meg, ahol a busz is. Mellettük volt a buszsofőrök, villamosvezetők pihenőépülete, ami ma kínai gyorsétkezde.

- Az első kép a 70-es évek vége felé készülhetett, mert a megállót még régi típusú, hosszúkás tábla jelzi.
- A háttérben a jobb oldalon nem emelkednek nagy fák, akadálytalanul ellátni a Tétényi úti lábasházakig. Így egy ritka jelenet áll össze: egy képen szemlélhetők az Etele úti "piros" és a "zöld" házak.
- Az úttest megvilágítását a felette keresztben átívelő drótokon függő lámpatestek biztosították.
- Az első képpel párban álló második már a jelenlegi állapotot mutatja. Látható a kimélyített "buszöböl" és a környező park.
- A Somogyi úton régóta megszűnt a villamosvonal, mely a Bartók B. úttól az úttesttel párhuzamosan egy sekély "árokban" húzódott egykor egészen az itt látható végállomásáig.
- A bazaltkőkockákat is mindenhol felszedték. Ha összehasonlítjuk a látottakat, a parkos lejtős terep és az új növényzet miatt már csak az mondható el, hogy szinte semmi nem maradt a régi Etele tér ezen részéből. Sőt, már az első piros ház sem piros! Egyértelműen kijelenthető, hogy minden korszerűbb és sokkalta szebb, mint egykor volt.

A terület 3D-s környezetben


- A harmadik és a vele párban álló negyedik kép ugyanazt a területet mutatja, mint az első kettő, csak valamivel hátrébbról, nagyobb szögben. A 3., valamint a szintén idevágó 5. kép régen készültek, míg a 4. a jelenlegi állapotot tükrözi.
- Előbbieken átható, hogy egy időben (a 90-es évektől) a vezetők pihenőházikója mellett állt a BKV jegypénztára, egy könnyűszerkezetes, kicsi és csúnya bódé. Ezt a tér átépítésekor elbontották, helyét befüvesítették.
- A 3. képen a bal oldalon látható, hogy a pihenőházikó mellett (előtt) csatlakozott be a térbe a Kelenföldi utca, melyen az 1-es busz közlekedett 1995. márciusáig (idefelé jövet). Ezt a kereszteződést "törölték", helyét a parkocska vette át.
- Az 1-es busz a térről megindulva a Vasút utcán hajtott ki. A "fekete" járat mellett létezett "piros 1-es" változat is, amely kevesebb megállóval rendelkezett a gyorsabb haladás érdekében, akárcsak a piros 7-es. Az 1-es busz megszüntetésének oka az volt, hogy a Földalatti felújítása után a busz már végig villamosvonalakon járt (volna), így ésszerűtlen lett volna a további működtetése. Azóta a 49-es villamos és a Földalatti (Metró1) tölti be funkcióját.
- A két villamosvágány is ezen a ponton egyesült újra, hogy aztán a rajtuk haladó jármű a pályaudvar épülete elé befordulva és a postahivatal előtt elhaladva a Vasút utca valamelyik vágányáról kezdhesse meg újabb körútját.

A terület 3D-s környezetben


- A 6. kép az átépítés (kimélyítés, parkosítás) munkálatai alatt készült, melynek végén a tér ezen része elnyerte jelenlegi formáját.
- A 7. kép a növényzet takarása miatt valamivel odébb készült és azt mutatja, hogy milyen lett az átépítés utáni állapot, mely még jelenleg is aktuális.

A terület 3D-s környezetben


- A 8-9. képeken a pályaudvar épületétől és a Postától eltekintve nem fedezhetünk fel egyezéseket, annyira megváltozott ez a rész is. Ma egészen eddig tart a zöldterület. A bazaltkockák helyét minőségi hullámkő térburkolat váltotta fel. A park mellett taxiállomás üzemel, ahol ma már csak sárga színű autókat láthatunk.

A terület 3D-s környezetben


- Az utolsó két képen a Vasút utca vége látható néhány évvel ezelőtt és most.
- A 2-2 villamos eltérő típusú, ha jobban megnézzük őket és nem csak a számlapjukban különböznek.
- A régebbi fotó jobb oldalán a háttérben látható továbbá, hogy a Posta előtti placcon akkor még nem a mostani, az épületre merőleges parkolási rend volt érvényben.

A terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Etele tér 01a.jpg
70-es évek vége.


Etele tér 01a.jpg (753.89 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 01b.jpg
A jelenlegi állapot.


Etele tér 01b.jpg (803 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 02a.jpg
A 90-es évek. A BKV jegypénztár bódéja a pihenőépület mellett.


Etele tér 02a.jpg (649.45 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 02b.jpg
A jelenlegi állapot.


Etele tér 02b.jpg (1.07 MB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 03.jpg
70-es évek vége, az első kép folytatása.


Etele tér 03.jpg (788.06 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 04a.jpg
Az átépítés munkálatai (kimélyítés, parkosítás).


Etele tér 04a.jpg (650.04 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 04b.jpg
A jelenlegi állapot.


Etele tér 04b.jpg (955.15 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 05a.jpg
A Somogyi útról érkező villamosok itt fordultak vissza a Posta épülete előtt a Vasút utcába.


Etele tér 05a.jpg (511.44 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 05b.jpg
A jelenlegi állapot.


Etele tér 05b.jpg (673.46 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 06a.jpg
A Vasút utca a közelmúltban és pár régebbi villamos.


Etele tér 06a.jpg (642.77 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.



Etele tér 06b.jpg
A jelenlegi állapot.


Etele tér 06b.jpg (801.54 KB) Megtekintve 28531 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.24. 11:13

 
A kelenföldi vasútállomás két különböző épületének képe régen és most


- Érdekes fénykép egy 1900-as évek elején nyomott képeslapon. Ránézésére azt hihetnénk, hogy balra a Kelenföldi pályaudvar jól ismert épülete, pedig NEM!
- Nagyításban jobban kivehető, hogy a bal oldalon látható épület nem kétszintes, hanem három. Az ablakai még többet elárulnak. A két, háromszög alakú tetőcske között éppen 10-et sikerült megszámolni belőlük, ami nagyon nem egyezik az előző cikkben megismert pályaudvari épülettel. Ott csak 6 ablak lenne a két tetőcske között.
- Még érdekesebb, hogy a kép jobb oldali hátterére fókuszálva felfedezhetjük a vasútállomás tényleges épületét, még az oldalépület nélkül! Valami azonban még mindig nem stimmel. Attól az épülettől balra ugyanis nincsenek nagyobb, vasútmenti házak! Tehát...

- Tehát fordítva látjuk a területet, mert azt a képeslap feliratával ellentétben NEM KELENFÖLDRŐL, HANEM A SÍNEK TÚLOLDALÁRÓL, ŐRMEZŐRŐL FOTÓZTÁK!!

- A bal oldalon, a háttérben emelkedő épület most is áll, mégpedig a Vasút utca 1. szám alatt. Annak idején szállást biztosíthatott az átutazóknak, vasúti dolgozóknak.
- A kelenföldi oldalról szemügyre véve ez ma lakóház, melynek két kapualja van: Vasút utca 1/A és 1/B. Megfeketedett vakolata omladozik.
- Előtte közvetlenül a járda mellett halad a villamospálya, ami manapság elég ritka jelenség. Az épület előtti járdasziget arról is tanúskodik, hogy valaha itt megálló/végállomás lehetett, nagy élettel.

- A második kép azt a látványt mutatja be, ami ma Őrmezőről, a sínek mellől, a Péterhegyi útról a Kelenföld felé nézők szeme elé tárul.
- A harmadik ábra szemléltetésnek készült az első és a második képekhez. Látható a két kis tetőcske és köztük a 10 darab ablak. A zöld téglalap csak azt jelöli, hogy a felső képen hozzávetőlegesen melyik részen vannak a sínek. A jobb szélen a Kelenföldi pályaudvar helyezkedik el az oldalépülete nélkül. (Az elmosódásokat a Google generálta a képekbe, ahol valami kitakarnivalót vélt felfedezni.)

- A következő 3D-s kép azt a területet mutatja, ahonnan a hajdani fotó készülhetett. Minden létező módon bejárva a Hotel Wien környékét, a Március, Május és Rimaszombati utcákat, csak azt sikerült megállapítani, hogy a képeslapon az előtérben látható ház ma már nem áll. Ez a 3D-s látványkép nem mutatja az őrmezői oldalon lévő házak jelenlegi leszármazottait, illetve újabb épületeit, ahhoz utcaszintű bejárás szükséges. Az ábrával pusztán a hozzávetőleges elhelyezés és irány megmutatása volt a cél.

- Az utolsó két képen a Vasút u. 1. szám alatti épületet láthatjuk előbb Őrmezőről, majd Kelenföldről, az épület elől.

A terület 3D-s környezetben a Kelenföldi oldalról (Vasút u.)

A terület 3D-s környezetben az Őrmezői oldalról (Péterhegyi út)
 
Csatolmányok
Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05a.jpg
Aki tehát azt hiszi, hogy a bal oldalon a háttérben a Kelenföldi pályaudvar épületetét látja, sajnos téved. A kép nem Kelenföldön, csak Kelenföld irányában készült.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05a.jpg (579.42 KB) Megtekintve 28539 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05b.jpg
Az őrmezei oldalon hasonló irányba beállva elénk tárul az egykori látvány aktuális változata.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05b.jpg (579.14 KB) Megtekintve 28539 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05c.jpg
A helyszín meghatározásához segítséget nyújtó referenciapontok.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05c.jpg (360.54 KB) Megtekintve 28539 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05d.jpg
A fénykép készítésének hozzávetőleges helye a Március u. környéke.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05d.jpg (1.07 MB) Megtekintve 28539 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05e.jpg
A Vasút u. 1. Őrmezőről nézve...


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05e.jpg (516.25 KB) Megtekintve 28539 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05f.jpg
... és végül Kelenföldről, szemben a bejárattal.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 05f.jpg (1015.73 KB) Megtekintve 28539 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.24. 03:51

 
Az Etele tér és a Kelenföldi pályaudvar épülete régen és most


- Az 1880-as években épült vasútállomás a Magyar királyi Állam Vasutak tulajdonában volt. Az utasfelvételi épület (indóház) a megépítésekor csaknem kétszeres alapterületű volt az akkori MÁV állomások méretéhez képest. Az állomás eleinte folyamatosan különféle funkciókat ellátó részegységekkel bővült: mozdonyszín, szénraktár, vízállomás, lakóépületek, áruraktárak, rakodók (pl. fedett tejrakodó), tömegáru rakhelyek.

- A kétszintes épület mára műemlék "rom", a felújítására több évtizede nincs pénz, állaga folyamatosan romlik, vakolata málladozik. Itt megtekinthető a korabeli képeslapokon megörökített szép állapota és az egykori, még kisebb állomásépület összehasonlítható a jelenlegi nagyobb kinézetével.

- Az eredetileg készült épület kültéri homlokzata egy kis ferde háztetővel rendelkező, három ablakos középső részre (a földszinten középen a bejárattal) és mindkét irányban szimmetrikusan 6-6 ablakkal rendelkező oldalsó szárnyakra oszlott, mely szárnyakat mindkét oldalon egy 2-2 ablakos ferde háztetős épületrész zárta le. (Lásd első képek!)
- Ezt a struktúrát később mindkét oldal irányában szimmetrikusan kiegészítették egy-egy földszintes oldalépülettel.
- Az eredeti építmény jobb szárnyához kapcsolódó oldalépületben meghagytak egy átjárót, ami egykor alagútként kötötte össze az Etele teret és a peronrészt, szabad átjárást biztosítva. Az átjáró most is megvan, de belül eltorlaszolták és kerítéssel is el van zárva.
- A jobb szárnyhoz kapcsolódó oldalépületben több évtizede működik a 111. számú Postahivatal (Etele tér 3.).
- A bal szárnyhoz kapcsolódó oldalépületben jelenleg vendéglátó egység üzemel.

- A pályaudvarról a peronok oldaláról is készültek korabeli fotók. Egyéb részletek a képaláírásokban olvashatók.

A terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 01a.jpg
A pályaudvar épülete az 1910-es, 1920-as években. Minden gyerek mezítlábas. Megfigyelhető az épület szimmetrikus felépítése, az ablakok száma és a kis háztetők. (Ezeknek később jelentőségük lesz még.)


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 01a.jpg (534.77 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 01b.jpg
A pályaudvar épülete ma, a kiegészítő oldalépületekkel. Előttünk a fentebb említett "alagút".


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 01b.jpg (559.07 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 02a.jpg
A pályaudvar épülete az 1910-es, 1920-as években. Az oldalépületek még nem állnak.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 02a.jpg (689.72 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 02b.jpg
1930-as évek. Itt már állnak az oldalépületek. A bal oldaliban vendéglő működik, akárcsak ma. A jobb oldalon látni az "alagutat". Éppen a sétáló ember feje fölött látható.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 02b.jpg (319.63 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 03a.jpg
A pályaudvar épülete a "belső oldalról" az 1910-es, 1920-as években. Az oldalépületek még nem léteztek. A kiegészítő funkciókat ellátó házikók összevissza helyezkednek el. Ezeket később mind elbontották.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 03a.jpg (311.75 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 03b.jpg
Egy 1905. decemberében írt képeslap a peronnal és a pályaudvar belső képével. A szöveget sikerült dekódolni.

"Kedves Bella!

Köszönjük a szíves megemlékezést, igen jól esett, hogy gondoltatok ránk. Emődék voltak 26-án nálunk, elég jól vannak. Milyen nagy a családod? Mi is hála Isten lassan (?) megvagyunk. Mindnyájótoknak igen boldog és víg újévet kívánok. Üdvözöl az Ulmer család.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 03b.jpg (613.29 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 04a.jpg
A pályaudvar belső képe, kb. 1920-as évek. Az oldalépületek itt már állnak.


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 04a.jpg (584.61 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.



Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 04b.jpg
A pályaudvar belső képe ma. (Őrmezőről átnézve.)


Etele tér - Kelenföldi pályaudvar 04b.jpg (633.92 KB) Megtekintve 28542 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.23. 04:21

 
Az Etele út közelében, az Ildikó tér 1. szám alatt található református templom régen és most


- 1979-ben azt az Ildikó téri telket, amelyen a kelenföldi pályaudvar környékén élő református gyülekezet imaháza állt, a főváros nevében a GENERÁLIMPEX nevű vállalat kedvező feltételekkel megvásárolta és szintén kedvező áron biztosította az egyházközség számára egy új templom építéséhez. 1979. szeptember 30-án történt meg az alapkőletétel és 1981. szeptember 20-án a templomszentelés.

- Szabó István Ybl-díjas építész, több nagyszerű templom tervezője, készítette el a templom terveit és vezette le a kivitelezést 1979-1981 között.

- A piciny telket a harmincas évek végén épült zártsorú, kétszintes polgári lakóházsorok és a szocializmusban panelből épített lakótelep hatszintes tömbjei zárják körül. A tervező egy abszolút zárt, geometriai formát választott, amely a bejáratán kívül közvetlenül nem kommunikál környezetével. A 45°-os szögben megdöntött hatszög alaprajzú épülettömbbel egy jó arányú, levegős belső tér és a szomszédos panelháztól elhúzott, izgalmas épület jött létre. A templomba egy déli és egy északi kapun keresztül lehet bejutni, az előbbi az Ildikó tér felől érkező hívőket várja, a másik pedig a parókiával és gyülekezeti teremmel tart kapcsolatot.

- A szerkezet egy nagyvonalú acél térrács, melyben az összes benne rejlő geometriai lehetőséget kiaknázta a tervező. Mintha egy óriás hópehely kristályszerkezetében lennénk. A belső teret korábban hatalmas üvegszerkezet fedte le, amelyeken kersztül beárad a világosság. Egy 2009-es felújítás óta az üveglapok polikarbonát táblákra lettek cserélve.

- A külső burkolat az épület könnyűszerkezetes építési technológiájának megfelelően natúr, alumínium trapézlemez. Az épület csúcspontjában, kb. 16 m magasságban egy arányos, rézből készült buzogányforma jelképezi a betlehemi csillagot, amely a református templomok toronydísze.

- A főbejárat mellett jobbra álló harangláb Bartha Zsuzsa tervei alapján készült. A három rozsdamentes acélcső a szentháromságot szimbolizálja, egyben szellemes elektromos működésű harangcsövek.

- 1991-96 között felépült a templommal összeköttetésben lévő parókia épülete is. Ez azért fontos, mert így a lelkipásztor a gyülekezet területén élhet és mivel a parókia gyülekezeti termet is magába foglal, az számos közösségi esemény színhelye. A templomkert gyönyörű növényei a templomhoz méltó külső környezetet teremtenek.

- "Az építészet legfőbb célja a téralkotás, amely tükrözi a mindenkori emberi alkotó szellemet és az embert vezető, teremtő szellemet. A református templombelső szakrális tér, mentes minden direkt, vagy szimbolikus építészeti előírástól, díszítéstől. A modern építészet a tér-funkció-szerkezet-anyagszerűség tiszta egyensúlyának megteremtésére törekszik, kísérletezik az anyaggal, a térrel és mindenekelőtt a fénnyel." Az Ildikó téri templomot ezek az elvek jellemzik.

A terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Ildikó tér - Református templom 01.jpg
Az építés ezen fázisában jól látható a kétsoros acélrács.


Ildikó tér - Református templom 01.jpg (616.14 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 02.jpg
A háttérben az első Etele úti "piros" panelház.


Ildikó tér - Református templom 02.jpg (584.97 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 03.jpg
Egészen megdöbbentő az épület látványa annak, aki először pillantja meg.
A templomkert növényei itt az ültetésük után láthatók.


Ildikó tér - Református templom 03.jpg (489.17 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 04.jpg
A templom bejárata.


Ildikó tér - Református templom 04.jpg (371.62 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 05.jpg
Ez a kép internetszerte hibásan, tükrözve látható.


Ildikó tér - Református templom 05.jpg (668.63 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 06.jpg
Ezt és a következő öt képet 2005. tavaszán készítettem. Szürreális látványt nyújt a földfelszínnel merőlegest bezáró "kockaházak" között egy meredeken megdőlt és süllyedő érzést keltő épület.


Ildikó tér - Református templom 06.jpg (1.1 MB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 07.jpg
A látvány fokozódik, ahogy a szemlélődő közelebb ér...


Ildikó tér - Református templom 07.jpg (1.42 MB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 08.jpg
... végül teljes és meghökkentő pompájában bukkan elő.


Ildikó tér - Református templom 08.jpg (1.17 MB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 09.jpg
Akár egy tüzijáték stadion. Aki itt helyet foglal, feltétlenül az égre néz.


Ildikó tér - Református templom 09.jpg (767.66 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 10.jpg
A harangláb...


Ildikó tér - Református templom 10.jpg (1.03 MB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 11.jpg
... és a bejárat.


Ildikó tér - Református templom 11.jpg (1.09 MB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 12.jpg
A belső tér képei.


Ildikó tér - Református templom 12.jpg (764.11 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 13.jpg
Ildikó tér - Református templom 13.jpg (807.05 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 14.jpg
Ildikó tér - Református templom 14.jpg (721.65 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 15.jpg
A Clivia szereti a sok fényt és örömmel mutatja ki virágzó háláját.


Ildikó tér - Református templom 15.jpg (681.68 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.



Ildikó tér - Református templom 16.jpg
A templom mai állapota.


Ildikó tér - Református templom 16.jpg (1004.63 KB) Megtekintve 28556 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.23. 03:39

 
A kelenföldi Szolgáltatóház Etele út menti udvara Szakasits Árpád bronzszobrával régen és most


- A szobrot 1988-ban Marton László készítette. Az Etele utat akkor még Szakasits Árpád útnak hívták.
- Az élethűre sikerült mű a BMK épülete mellett került elhelyezésre nem sokkal a rendszerváltás előtt, majd a Memento park (Szoborpark) 1993-as megnyitása évében elszállították. Valamivel több mint négy évig állhatott a róla egykor elnevezett út közelében.
- 1995-ben az udvar területére a Burger King éttermet épített, mely köré autós behajtó, parkoló és kisjátszótér is készült, végérvényesen megváltoztatva ezzel a korábban kihasználatlan terecske kinézetét és funkcióját.

A terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Etele út - Szakasits Árpád szobra a.jpg
A Szolgáltatóház földszintjén alul a gyógyszertár (jelenleg is), felül a vasedény üzlet (megszűnt).


Etele út - Szakasits Árpád szobra a.jpg (108.51 KB) Megtekintve 28557 alkalommal.



Etele út - Szakasits Árpád szobra b.jpg
A háttérben a BMK ablakai.


Etele út - Szakasits Árpád szobra b.jpg (511.57 KB) Megtekintve 28557 alkalommal.



Etele út - Szakasits Árpád szobra c.jpg
A falon ma már tenyérnyi hely sincs a sok graffititől.


Etele út - Szakasits Árpád szobra c.jpg (817.35 KB) Megtekintve 28557 alkalommal.



Etele út - Szakasits Árpád szobra d.jpg
A szobor közelről. Jelenleg a Memento parkban található.


Etele út - Szakasits Árpád szobra d.jpg (498.43 KB) Megtekintve 28557 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.22. 23:42

 
Az Etele út 68. szám alatti SZÁMOK/SZÁMALK épülete a lebontásáig


- 1976-1981-ig SZÁMOK székház
- 1982-2009-ig SZÁMALK székház

Kép   Kép


A SZÁMOK
1969. október 1-én a KSH megalapította a SZÁMÍTÁSTECHNIKAI OKTATÓ KÖZPONTOT (SZÁMOK), melynek feladatai a következők voltak:
 - Számítástechnikai képzés, továbbképzés tanfolyami rendszerben
 - Szakképesítést biztosító vizsgarendszer kidolgozása és folyamatos szintentartása
 - Tananyagfejlesztés
 - Számítástechnikai szakkönyv- és tankönyvkiadás
 - A felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek posztgraduális továbbképzése
 - A "Számítástechnika" c. kéthetente megjelenő lap (6000 pld.) és az "Információ - Elektronika" c. havi folyóirat (3000 pld.) gondozása
 - Számítástechnikai tájékoztató szolgálat ellátása
 - Egy számítástechnikai báziskönyvtár üzemeltetése. Ez később 15.000 szakkönyvvel rendelkezett.
 - Szakfordító szolgálat ellátása


A SZÁMOK OKTATÁSI EREDMÉNYEI
 - 12 év alatt 81 ezer beiratkozott hallgató
 - 320 ezer teljesített tanári óra
 - 120 oktatási tananyag és szakkönyv kiadása
 - 82 TV-műsor, ebből 42 oktatási célú
 - 34 nemzetközi továbbképző tanfolyam Budapesten
 - 45 országból összesen 834 külföldi hallgató
 - A SZÁMOK, fennállásának 13 éve alatt közel 100.000 szakembert képezett ki, a hazai szakemberállomány háromnegyed részét. Különböző szintű tanfolyamaikon sok olyan szakember végzett, akik később meghatározó szerepet töltöttek be a szakmában.

 - A SZÁMOK az állandóan változó számítástechnikai környezet generálta igényeket kívánta tanfolyamain kielégíteni. Munkáját egy "Tudományos Tanács" is segítette.
 - Az oktatási tevékenységeket önfenntartó finanszírozással oldották meg, ami abban a korszakban kiemelkedő teljesítményt jelentett.
 - 1977-től itt vezettek be hazánkban először számítógépes dokumentumtároló és -visszakereső rendszert (ISIS).


A SZÉKHÁZ
 - A SZÁMOK intézménye kezdetben különböző bérleményekben működött. Már 1970-ben beindult egy székház megtervezése, majd 1974-ben a megépítése a XI. kerületi Etele (akkor Szakasits Árpád) úton - 250 millió Ft-os költségvetési kerettel.
 - Tervezők: Ligeti Tamás és Gleviczky László (LAKÓTERV). Az építkezést az ÉPBER bonyolította. A kivitelező a 23. sz Állami Építőipari Vállalat volt.

 - Elsőnek 1974-76 között az oktatási tömb és az irodai tömb készültek el. 1976-tól az oktatás már ebben a korszerű SZÁMOK épületben történt.
 - A hallgatók számára létrejött, a Hadak útjára néző szállodai épületszárny csak 1977-ben készült el.

 - Egyidejűleg 495 hallgató tanulhatott az épületben, nem számítva a 240 fős Neumann János kongresszusi termet.
 - Az előadótermek légkondicionálóval, táblával, vetítővászonnal, írásvetítővel, zárt láncú TV hálózattal és monitorokkal voltak felszerelve.
 - A kongresszusi terem háromnyelvű szinkrontolmácsolási berendezéssel, helyszíni tévéközvetítési kiépítettséggel és filmvetítési kapacitással is rendelkezett.
 - Az oktatófilmeket modern, saját tévéstúdió készítette.
 - A székházban a számítógép-ellátottság és az oktatótermek technikai felszereltsége hazai viszonylatban kiemelkedő volt.
 - Az intézmény hátsó szegletében a dolgozók gyermekei részére óvodát is működtetett az intézmény. A hátsó parkoló a vezető beosztású dolgozók számára volt fenntartva, mögötte nyílt az óvoda kertje.
 - Sokan nem tudják, hogy az épület alagsora a XI. kerület környékbeli lakóinak hivatalos óvóhelyeként is szolgált - volna - egy esetleges támadás, háború esetére (!).
 - Az intézménynek saját büféje és tágas, világos étterme volt. Utóbbiból pazar kilátás nyílt egy belső, parkosított udvarra, ahol gyönyörű szökőkút működött és egy tojás alakú különleges márványszobor is helyet kapott.
 - A szállodai szárny VII. emeletén 1991-ben öt zenés tévéadást rögzítettek, Örömzene a SZÁMALK Klubban címmel (jazz).


SZÁMOK -> SZÁMALK
 - 1982. január 1-ével három jól funkcionáló intézményt - a Csalogány utcai INFELOR-t, a Vahot u-i NOTO-OSZV-t és a SZÁMOK-ot - "vertikális integráció" jelszavával a KSH egyetlen mamut (1300 főt meghaladó létszámú) intézménnyé vont össze.
 - Az új vállalat neve: SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALKALMAZÁSI VÁLLALAT (SZÁMALK) lett.
 - A Vállalat feladata a hivatalos leírások szerint nagyszámítógépek importja, installációja, szoftver ellátása, alkalmazása, oktatása volt.
 - A számítógépek értékesíthetőségéhez az állam biztosította a vételár felét: korlátok között deviza elérést tett lehetővé egyes nyugati szoftverek beszerzésére. A Vállalat megkapta elődei épületeit, ám a vállalkozásokhoz forgótőkéje nem volt. Potenciálisan létrejött tehát Magyarország első rendszerháza, azonban megfelelő minőségű számítógépes termékválaszték és fizetőképes piac nélkül.
 - Az összevonás - valószínűsíthetően nem számítástechnika-szakmai - háttere, a nyilvánosság előtt még ma sem tisztázott. Egyes feltételezések szerint a KSH kiépült számítástechnikai intézményrendszerét külső támadások fenyegették. Ugyanakkor egyre erősebb kényszerként jelentkezett az informatika felsőfokú képzésének megerősítése, ami a SZÁMOK esetleges áthelyezését jelenthette volna az Oktatási Minisztérium hatáskörébe. A piacon akkoriban megjelenő személyi számítógépek (mikrogépek) komoly kihívást jelentettek a sok hibával dolgozó nagygépes rendszerekkel szemben. Vélhetően e több oldalról jelentkező nyomás elől való kitérés vetette fel az összeolvasztás gondolatát, noha politikai személycserék is szerepelnek a további lehetséges alternatívák között.


A SZÁMALK ÉVES FORGALMA
- 1982:470 millió Ft
- 1983:554 millió Ft
- 1984:585 millió Ft
- 1985:746 millió Ft
- 1986:1500 millió Ft
- 1987:2025 millió Ft
- 1988:2410 millió Ft
- 1991:1900 millió Ft
LÉTSZÁM
- 1987:1300 fő
- 1991:700 fő
ÉPÜLETEK
- Szakasits Árpád út 68.     A terület 3D-s környezetben
- Vahot utca 6.A terület 3D-s környezetben
- Bartók Béla út 104.A terület 3D-s környezetben
- Budafoki út 109.(Keltex)       A terület 3D-s környezetben
- Csalogány utca 30-32. A terület 3D-s környezetben
- Mátraházaüdülő
- Zalakarosüdülő
- Zebegényüdülő
- Balatonszéplak-felsőüdülő


 - 1989. januárjától az állami politika változásával megszűnt a szocialista gépimport támogatása, aminek következtében ennek az üzletágnak mintegy 1 milliárd Ft-os forgalma egyik pillanatról a másikra kiesett, s a felhalmozott - és az államközi szerződések miatt egy ideig még folyamatosan növekvő - készletek eladhatatlanná váltak. A készleteket finanszírozó forgótőke drágulása (a jelentősen megugrott infláció) meghaladta a finanszírozhatóság határát. A hirtelen keletkezett forráshiányt két épület (Csalogány utca, Bartók Béla út) eladásával tudták ideiglenesen kompenzálni.

 - A Csalogány utca 30-32. szám alatti SZÁMALK épületben azóta a Szerencsejáték Rt. (később Zrt.) központja található.
 - A Bartók Béla út 104. alá a VPOP költözött. Azóta ők is továbbadták, jelenleg a Magyar Államkincstár táblája díszeleg a bejáratnál.

 - A rendszerváltást követően bonyolult átalakulás, szervezeti és személyi változások révén létrejött a SZÁMALK csoport (1990-1994), a Gábor Dénes Főiskola és a SZÁMALK Rendszerház Rt. Az ő újkori történetük már nem tartozik az oldalunkhoz.

 - A SZÁMALK épületegyüttesét 2009-ben lebontották, mert a Futureal nevű ingatlanberuházó cég az Etele City Center nevű modern komplexumot szerette volna megépíteni ezen a helyen a Metró4 nyitása után. Az Etele City Center látványtervei (sőt, film is van!) régóta elérhetőek az internetről, építkezés azonban még nem kezdődött.
 
Csatolmányok
Etele út - SZÁMALK 01.jpg
A SZÁMOK új épülete a 70-es évek végén. Előtte, a Hadak útja-Etele út sarkán lévő zöldterületen, a SZÁMALK kertésze által gyönyörűen gondozott, virágos ültetvények sorakoztak. Szemgyönyörködtető látvány volt. Nyaranta gyakran vízzel töltötték meg az ugyanitt a mai napig megtalálható kismedencéket a gyerekek nagy örömére. A dolgozók és családtagjai különleges események alkalmából (pl. gyereknap) vetélkedőket rendeztek ebben az Etele úttal párhuzamos parkban: kötélhúzás, zsákbanfutás, madzagról evés (lepényevés?).


Etele út - SZÁMALK 01.jpg (509.89 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 02.jpg
A megromlott állagú 33 éves épület szálloda szárnyának Hadak útjára néző homlokzata közvetlenül a bontás előtt. (2009)


Etele út - SZÁMALK 02.jpg (270.92 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 03.jpg
Ugyanez a homlokzat 2005 tavaszán.


Etele út - SZÁMALK 03.jpg (1.2 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 04.jpg
Az épületet díszítő nonfiguratiív minta (2005). A Hadak útja-Etele út találkozásánál lévő közterület környéki kis fákat, sövényeket ugyanúgy a SZÁMALK kertésze tartotta rendben. Mindig gondozott volt a terület.


Etele út - SZÁMALK 04.jpg (1.34 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 05.jpg
A dolgozói parkoló.


Etele út - SZÁMALK 05.jpg (372.38 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 06.jpg
Itt még nyírták a sövényeket.


Etele út - SZÁMALK 06.jpg (739.45 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 07.jpg
Etele út - SZÁMALK 07.jpg (1.05 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 08.jpg
A Neumann János előadóterem (kongresszusi terem) ablakai.


Etele út - SZÁMALK 08.jpg (1.14 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 09.jpg
Az irodai szárny.


Etele út - SZÁMALK 09.jpg (1.09 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 10.jpg
A FILMEK témában látható lesz majd, hogy milyen egyedien nézett ki ezen irodaépület lépcsőháza belülről.


Etele út - SZÁMALK 10.jpg (375.14 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 11.jpg
A főbejárat képei.


Etele út - SZÁMALK 11.jpg (308.53 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 12.jpg
A ládákban csodálatos, színpompás virágok nyíltak... az intézmény virágkorában.


Etele út - SZÁMALK 12.jpg (257.04 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 13.jpg
Itt is mindig ápolt volt a sövény és a fű.


Etele út - SZÁMALK 13.jpg (666.29 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 14.jpg
Ez egy régebbi kép, de már a rendszerváltás után készült. A több mint 20 kft-re szétvált intézmény kisebb-nagyobb cégeinek táblacsoportja a bejárat előtt látható. Idővel csődbe mentek, esetleg elköltöztek. Helyüket a GDF vette át. A postaláda viszont még a 70-es évekből maradt ott.


Etele út - SZÁMALK 14.jpg (79.54 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 15.jpg
A nagy szocialista ünnepek alkalmával (április 4., november 7.) itt vörös és magyar zászlókat együtt lobogtatott a szél.


Etele út - SZÁMALK 15.jpg (649.03 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 17.jpg
Ezek a sarokablakok az első oktatóterem ablakai. Az épület sarkán a 68-as szám.


Etele út - SZÁMALK 17.jpg (968.05 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 18.jpg
Ameddig a szem ellát befelé, az egymást követő kisebb oktatótermek ablakai.


Etele út - SZÁMALK 18.jpg (787.37 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 19.jpg
A vezetői parkoló sorompóval elválasztva. Mögötte dús sövény választotta el az óvoda kertjét. Hátul az óvoda kertkijárata.


Etele út - SZÁMALK 19.jpg (758.51 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Etele út - SZÁMALK 20.jpg
Az épület felülnézetből (2008). Középen a szövegben említett belső udvar romjai. A tetőn a klímatizálást szolgáló hűtőberendezés.


Etele út - SZÁMALK 20.jpg (214.21 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Vahot utca 6. - SZÁMALK a.jpg
A Vahot u. 6. szám alatti SZÁMALK épület régen.


Vahot utca 6. - SZÁMALK a.jpg (179.13 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Vahot utca 6. - SZÁMALK b.jpg
A Vahot u. 6. szám alatti egykori SZÁMALK épület most. Számos cég bérel itt irodát.


Vahot utca 6. - SZÁMALK b.jpg (998.41 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Bartók Béla út 104 - SZÁMALK.jpg
A Bartók Béla út 104. szám alatt egykor működő SZÁMALK épület most. Párba állítható régi kép nincs. Az épület homlokzatán hasonló SZÁMALK felirat díszelgett akkoriban, mint a székházon.


Bartók Béla út 104 - SZÁMALK.jpg (1.15 MB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Budafoki út 109. - SZÁMALK Kereskedelmi Igazgatóság.jpg
A Budafoki út 109. szám alatt egykor működő SZÁMALK épülethez a bal oldalon látható kapun lehetett behajtani. Az épület belül és hátul volt. Párba állítható régi kép nincs.


Budafoki út 109. - SZÁMALK Kereskedelmi Igazgatóság.jpg (947.13 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Csalogány utca 30-32. - Számalk.jpg
A Csalogány u. 30-32. szám alatti irodaház itt még a SZÁMALK épületeként működött.


Csalogány utca 30-32. - Számalk.jpg (157.92 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.



Csalogány utca 30-32. - Szerencsejáték Rt. székház.jpg
A Csalogány u. 30-32. szám alatt egykor működő SZÁMALK épülete ma. Jelenleg a Szerencsejáték Zrt. székháza.


Csalogány utca 30-32. - Szerencsejáték Rt. székház.jpg (749.15 KB) Megtekintve 28561 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.21. 15:16

 
Az Etele úti közpark emlékműve


- G. Staindl Katalin 1981-es misztikus reliefje, melynek címe: Emlékmű a lakótelepeink építőinek tiszteletére
- Az alkotó Munkácsy-díjas iparművész, aki a Herendi Porcelángyár tervezőjeként is dolgozott. A Biblia, a mítoszok világa, a zene mellett egyiptomi és görögországi utazásélményei hatottak kompozícióira, amelyeket elsősorban samottos agyagból alakított. Munkásságának kiemelkedő jelentőségű művei a magas plasztikával mintázott figurális faliképek.

- Ezen ismertető alapján nem kell elcsodálkozni azon, hogyan kerülhettek ókori (sumér, egyiptomi, görög) és középkori emberábrázolások a kelenföldi lakótelep építőinek szóló emlékműre. Az alkotó maximálisan élt a művészi szabadságával.
- A szobormű kőtáblákból áll, ami már magában is ódon hangulatot idéz, hiszen több ezer éve írtak, azaz véstek ilyesmire, például a törvényeket.
- A táblák statikailag stabil egymásra helyezése utal arra, hogy az emberiség hosszú ideje képes - tudományos alapon végzett számításai szerint - biztos alapokon nyugvó épületek létrehozására.
- A különleges zöldeskék árnyalat tovább fokozza azt a hatást, hogy nem egy átlagos mészkőből, márványból vagy bronzból készült szoborral állunk szemben. Ez valami más.
- A kőtáblák egymásra rétegződése az érákat jelképezi és minden kornak a nagy építéseire utal. Amikor az emberek közös összefogással olyan maradandó építményeket hoztak létre, amik akár még több ezer év múltán is a helyükön állnak. Romként vagy egészben, de megmaradtak az utókor számára.
- Az ókor és középkor szintjei felett a jelenkor építőmunkásai és a modern daru sziluettjei jelennek meg.
- Mindennek tetején pedig a születés áll, melynek köszönhetően az élet körforgása sosem áll le és az ember csak halad és halad tovább ezen lépcsőjén és ha nem is állandóan, de időről-időre gigantikus méretű építészeti monumentumokat hagy maga után... a jövő gyermekeinek.

A terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 01.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 01.jpg (1.83 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 02.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 02.jpg (1.82 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 03.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 03.jpg (880.11 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 04.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 04.jpg (981.42 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 05.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 05.jpg (647.46 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 06.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 06.jpg (918.11 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 07.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 07.jpg (1.13 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 08.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 08.jpg (1.17 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 09.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 09.jpg (724.51 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 10.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 10.jpg (1.13 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 11.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 11.jpg (882.13 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 12.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 12.jpg (1.13 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 13.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 13.jpg (1.17 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 14.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 14.jpg (896.88 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 15.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 15.jpg (742.73 KB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 16.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 16.jpg (1.15 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.



Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 17.jpg
Etele út - Közpark, emlékmű (1981) 17.jpg (1.1 MB) Megtekintve 28574 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.21. 13:52

 
Az Etele úti "szürke" vagy más néven "kövér" panelházak régen és most


- Az első két kép az Etele út-Bártfai utca találkozásánál készült a Tétényi út felé nézve.
- A második két kép az Etele út-Tétényi út találkozásánál készült, az Etele tér felé nézve. Itt az utolsó "kövér ház" még félkész állapotban van, körülötte 2 toronydaru.

- Az Etele úttal párhuzamosan a Hadak útjáig (SZÁMALK-ig) futó zöld park sávja mindkét képen a 60-as évek második felében zajlott építkezés utáni rendezetlen állapotot mutatja. Fái azóta akkorát nőttek, hogy az Etele útról nézve részben vagy egészben eltakarják a panelházakat.

- Az utolsó kép egy szakadt, rongyos fotóból lett helyreállítva. Az egyik kövér ház parkját és parkolóját mutatja, benne a szocializmus gépkocsiválasztékának széles skálájával.

Az első terület 3D-s környezetben

A második terület 3D-s környezetben
 
Csatolmányok
Etele út - Kövér házak 01a.jpg
Etele út - Kövér házak 01a.jpg (584.27 KB) Megtekintve 28585 alkalommal.



Etele út - Kövér házak 01b.jpg
Etele út - Kövér házak 01b.jpg (749.17 KB) Megtekintve 28585 alkalommal.



Etele út - Kövér házak 02a.jpg
Etele út - Kövér házak 02a.jpg (489.87 KB) Megtekintve 28585 alkalommal.



Etele út - Kövér házak 02b.jpg
Etele út - Kövér házak 02b.jpg (929.31 KB) Megtekintve 28585 alkalommal.



Etele út - Kövér házak 03.jpg
Etele út - Kövér házak 03.jpg (1.97 MB) Megtekintve 28585 alkalommal.




Újbuda Retro
Site Admin
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.02.14. 12:35
Kapcsolatfelvétel:

Etele út és környéke, Etele tér

HozzászólásSzerző: Újbuda Retro » 2015.02.21. 11:09

 
Az Etele úti panelházak építési munkái


- Az első kép azért különösen értékes, mert a hátterében nem csak a "zöld" lábasházak és a szürke "kövér" házak területének beépítetlen, korábbi állapota figyelhető meg, de a Hadak útja-Bikszádi utca által övezett részt is átlátni.

- Az Etele út és a vele párhuzamosan, a bal oldalon futó régi Pöltenberg utca közötti terep házai később mind lebontásra kerültek, hogy helyet biztosítsanak a lábasházaknak. A Pöltenberg utca azóta megszűnt, helyét a Tétényi útnak ezen az oldalán a Napraforgó óvoda és a Leiningen úti iskola, a túloldalán pedig a kövér házak foglalták el.

- Az Etele utat és a vele párhuzamosan futó Pöltenberg utcát itt még rézsútosan összekötő egykori Leiningen utca ezen kis átlós szakasza is a múlté. A Leiningen utca az Etele út túloldalán, a Tétényi útból kiágazva kezdődött és még a Vahot utcát is keresztezte!
A régi Pöltenberg utca nem azonos a lábasházak belső oldalán futó mai szervizúttal, mely utóbbi egyféle "parkolóutca" lett a panelépületek elkészülése után és ami pontosan egybeesik a Tétényi út túlodalán lévő régi Bendegúz utcával. A Pöltenberg utca kijjebb húzódott. Mindezek szemléltetéséhez egy régi térképmelléklet és egy mai látványkép került beszúrásra ezen cikk utolsó két ábrájaként.

- A második képen bejelölésre került a Tétényi út-Bikszádi út sarkán álló épület, melyről egy képet a "Tétényi út és környéke" témánál közelről is láthatunk.
- A harmadik 3D-s kép az Etele út vonalán álló nagyobb épületeket illetően a mai állapotot tükrözi. Kivétel a jobb felső sarokban a 2009-ben lebontott SZÁMALK, de azt szándékosan nem kapcsoltam ki, hogy látható maradjon, hiszen 33 éven keresztül mégis csak ott állt.

- A negyedik képen az éppen aktuális szintre daruzva egy kis fülke látható. Ebben voltak az időjárás mindenkori viszontagságaitól védve a tervek, itt tudtak egyeztetni a munkálatokat felügyelő építésvezetővel, továbbá műszereket és egyéb szükséges kellékeket tároltak benne. Egyszerű volt, hogy minden tartozék a fülkével együtt került mozgatásra, amikor egy szinttel feljebb haladhattak.

- Az ötödik képen egy panelszállító trélerről történő leemelést láthatunk. Ezekre a járművekre szigorú konszignációs lista alapján fordított sorrendben előre felrakták az építéshez megküldésre kerülő elemeket, amit így a helyszínen a leemelést követően azonnal a végleges helyre daruzhattak és ott rögzíthettek. A trélerek a házgyárak területéről folyamatosan szállították a betonelemeket a helyszínekre. Ott letalpalták az utánfutót és a sofőr az "üres" vontatójával átállt egy korábban a helyszínen hagyott, azóta "kiürített" vontatmány elé: rácsatlakozott és már indult is vissza a házgyárba a következő fuvarért. A körforgásban több sofőr egyidejűleg vett részt. Az építés ennek köszönhetően folyamatosan haladt, nem fordulhatott elő időkiesés azért, mert nem érkezett meg időben az építőanyag.

- Egy 5-8 főből álló építőbrigád egy nap alatt 3 lakás szerkezetkészre építésével végzett. Ahogy haladtak tovább szintről-szintre, a lentebbi emeleteken velük párhuzamosan már megkezdődhettek a gépészeti szerelések, majd a burkolási munkák, utána a festés és végül a szerelvényezések. 1960-75 között EGYMILLIÓ PANELLAKÁST építettek az ország területén. (Lakást, nem házat.) Sokan azt hiszik manapság, hogy éveken át építettek egy-egy nagy panelt, pedig nem. A modern technológia, az elemek előregyártása és a pontos szervezés következtében néhány hónap leforgása alatt szinte a földből nőttek ki ezek a masszív és robosztus építmények a viszonylag kislétszámú brigádok munkája során.
 
Csatolmányok
Etele út építési munkák 01a.jpg
Etele út építési munkák 01a.jpg (566.3 KB) Megtekintve 28586 alkalommal.



Etele út építési munkák 01b.jpg
Az Etele úttól balra eső egykori kis utcák itt látható részei ma már nem léteznek.
A Tétényi út-Bikszádi út sarkán bekarikázott épületről egy közeli képet a "Tétényi út és környéke" témában láthatunk.


Etele út építési munkák 01b.jpg (194.81 KB) Megtekintve 28586 alkalommal.



Etele út építési munkák 01c.jpg
A környezet panelépületei ma, plusz a SZÁMALK a háttérben.
(A Hadak útja második toronyháza ezen a térképen nem volt modellezve, azért hiányzik.)


Etele út építési munkák 01c.jpg (992.54 KB) Megtekintve 28586 alkalommal.



Etele út építési munkák 02.jpg
Etele út építési munkák 02.jpg (397.95 KB) Megtekintve 28586 alkalommal.



Etele út építési munkák 03.jpg
Etele út építési munkák 03.jpg (240.39 KB) Megtekintve 28586 alkalommal.



Etele út építési munkák 04a.jpg
Az 1941-es térképen megfigyelhető a régi Bendegúz utca és a Pöltenberg utca egymáshoz viszonyuló helyzete.


Etele út építési munkák 04a.jpg (565.13 KB) Megtekintve 28438 alkalommal.



Etele út építési munkák 04b.jpg
A Bendegúz utcából lett a mai "belső" Etele út a kövér házak mellett, ennek folytatása a Tétényi út túloldalán a névtelen "parkoló" szervizút, a Pöltenberg utca pedig megszűnt és a kövér házak, a Napraforgó (Brezsnyev) óvoda és a Leiningen úti iskola állnak egykori vonalán.


Etele út építési munkák 04b.jpg (447.72 KB) Megtekintve 28438 alkalommal.





Vissza:

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 19 valamint 0 vendég

cron