Oldal: 1 / 2

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.03.23. 03:15
Szerző: Újbuda Retro
 
A Tétényi útra néző lábasház üzletei 1985-ben és most


- Bár ez az épület az Etele út 32/C panelház a Tétényi út - Etele út sarkán, a fotó a Tétényi út témához került, mert arra néznek az üzletei.
- Az első reklámtábla az átjáró felett a 80-as évek közepén nyílt pizzázót és hamburgerest hirdeti, mely a második lábasház parkoló felőli részében működött és akkoriban éveken át felkapott hely volt.
- A ház hátoldali sarkában a virágüzlet a mai napig megtalálható.

- A 80-as években Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető divat-ruházati üzlete működött az épület Tétényi út felőli sarkában. Később Kríz cukrászda nyílt a helyén, akik kezdetben a Bikszádi utca 61-63. sz. Általános Iskola közelében, majd a Veres Pálné utcában tevékenykedtek.
Jelenleg Gyógynövény és Biobolt van ebben a sarokhelyiségben.

- A mellette lévő Autósbolt csak néhány éve szűnt meg és ingatlanközvetítő iroda nyílt helyette.

A terület 3D-s környezetben
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.03.22. 20:22
Szerző: Újbuda Retro
 
A Tétényi út és a Szolgáltatóház sarka régen és most


- Az egykor Kelenföld Városközpont névvel ellátott buszmegállók közül az első a mai napig ugyanott található a Szolgáltatóház előtt. (Jelenleg már Bikás Park - Metróállomás a megállóhely neve.) A második buszmegálló megszűnt.
- A Szolgáltatóház emeletén működő Hófehérke áruház marketingfogásként ide kihelyezett csalogató "kirakatfülkéje" ma már nincs meg, mögötte viszont jelenleg is láthatók hasonló, de kisebb, szintén üvegezett bemutató fülkék (természetesen üresen). A lépcsősor mellett, a Tétényi út felé nézve ma is áll az az üvegezett hirdetőtömb, melyben annak idején az Olimpia mozi műsora is helyet kapott a megállókban várakozók és az arra áthaladók nagy örömére. (3. kép)

- A FF kép egy internetes adatbázisban TÉVES dátummal szerepel (1987.03.28.), ahonnan ezt a butaságot sajnos több más helyen is átvették anélkül, hogy egy kicsit is elgondolkoztak volna ezen a képtelenségen. Már a buszmegálló táblákból látszik, hogy a 80-as évek gondolata súlyos tévedés, esetleg elírás. 1987 helyett inkább 1978-ról lehet szó.
- A 80-as években (különösen annak második felében) már nem hordtak olyan trapéznadrágot, mint ami a fotón látható.
- A Tétényi út közepén húzódó járdaszigetre a 80-as évek közepétől védőkorlát került. A FF képen még nincs korlát.
- Azok a 70-es években gyártott Ikarus buszok, melyek felső, keskeny ablakai a régi fotón látható módon nyithatók voltak, már nem voltak forgalomban a 80-as évek második felében.
- A régi, szemafor jellegű (tárcsás végű) buszmegálló táblákat 1910 után vezették be Magyarországon. A mellékelt 4. képen látható változat 1925-től volt forgalomban. 1976-ban kezdődött és 1982-re fejeződött be a cseréjük a ma is használatos KRESZ szabványúra. 1978-ban tehát még állhatott a régi, szemaforos tábla a megállókban, de 82 után már semmiképp.

A terület 3D-s környezetben
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.03.15. 18:46
Szerző: Újbuda Retro
 
A Tétényi úti 13. és 15. számú lakóházak 1935-ben és most


- A Tétényi út - Halmi utca kereszteződése utáni 3. és 4. házak láthatók a régi képen a Tétényi út Bikás park felőli oldalán.
- Míg a jobb oldali épületnek csak a kerítése változott meg és a kéménye tűnt el, addig a bal oldali villa teljes áttervezésen, átépítésen és kibővítésen ment át telke üres területének rovására.
- Az idős pár talán éppen az Erzsébet gyógyfürdőből érkezik. Mellettük a poros Tétényi úton a fürdő közeli bejáratáig tartó villamos sín.

- A régi képen a jobb oldalt látható épületet megfigyelve a villanyoszlop takarásában egy érdekes mélyedés látható a ház falában, előtte rácsok.
- Ugyanez a minta jelenik meg a 2. színes képen bemutatott szögből is.
- Egyezik továbbá az ablakok helyzete és mérete, de még a körülöttük látható gipsz díszcsík is.
- Az elválasztó kerítések közötti kőpillér is változatlan maradt az eltelt 80 év alatt.
- Nincs még egy ugyanilyen jegyekkel rendelkező épület a Tétényi úton. Ha a jobb oldali épület nem lenne ilyen egyértelműen és tévedést kizárhatóan beazonosítható, a bal oldali ház mai állapotából kiindulva már nem lehetett volna hasznosítható nyomokat találni és egyezést levezetni, sem a pontos helyszínt megállapítani.

A terület 3D-s környezetben
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.03.09. 22:19
Szerző: Újbuda Retro
 
Buszkarambol a Tétényi út elején a Bartók Béla út kereszteződésében


- Az Ikarus 556-os sofőrje a baleset körülményeit magyarázza. A busz mindkét szélvédője kitört az ütközés erejétől.
- Érdekes, hogy ugyanezen busz csuklós változata az Ikarus 180 típusnevet kapta. Olyat a "Kelenföld egyéb területei" témában a Nagyszőlős úti cikkben lehet látni, pontosabban a ma még létező egyetlen muzeális példányt.

- A Tétényi út-Bartók Béla út-Karolina út kereszteződésében lévő vasúti felüljáró egyik oldalán ez a szöveg volt nagy táblányi betűkből kirakva: "Mindenhova szovjet gépkocsival". A túloldalon pedig: "Lada, Zaporozsec, Moszkvics" állt. Ebben a szövegben a 80-as évek közepén kicserélték a Zaporozsecet "Volga" szóra.

A terület 3D-s környezetben
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.22. 13:36
Szerző: Újbuda Retro
 
A Bártfai utca és a Bikás park 1967-ben és most


- A fénykép készítése idején a területet még nyilván nem hívták Bikás parknak
- Az Fraknó utca új panelházai ragyognak a napfényben. Körülöttük még nincs parkosítva a terep. (Ezek eredetileg jobbról-balra haladva sárga, zöld és szürke színűek voltak.)
- A mai Bikás parkot az építőbrigádok barakkjai foglalják el. Ezek a felvonulási épületek a Fraknó utcai és Bártfai utcai panelházak építése során a munkásoknak nyújtottak menedéket: melegedő, étkező, pihenő, elsősegélynyújtó területek voltak, továbbá egyes munkagépek és építőanyagok tárolására is használták őket.

- Ha letöltjük az első két nagyfelbontású képet és teljes képernyőn egymás után oda-vissza váltogatjuk őket, még a kapualjak és az ablakok is fedik egymást.
- A harmadik 3D-s kép nagyobb bedöntési szögben készült, így jobban megfigyelhetők a háttér kimagasodó épületei is, például hogy mi az, ami a FF kép készítésekor már állt és mi az, ami még nem.
- A Griff szálló és a fallal körülvett Petőfi laktanya már 1967-ben is kivehetők, ahogy a Sas-hegy mészkőszikláktól tarkított vonulata is.
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.18. 12:26
Szerző: Újbuda Retro
  
A Fraknó utca - Bártfai utca által határolt, egykor még beépítetlen, nádassal benőtt terület képei


- Bár a Bikás parkig elhúzódva is hasonló nádas burjánzott egykor, ezek a képek a Fraknó utca és Bártfai utca által határolt területen készülhettek.
- Az első képen (mely a Bartók Béla úti képcsoportnál, a Ballagi Mór utca bejegyzéseként már bemutatásra került) egyszerre látható a Tétényi út 37-39. két háza és a Ballagi Mór utca egyik házteteje.
- A nádassal benőtt fotók az itt megjelölt ponthoz közel és a nyilakkal mutatott irányban készülhettek.

- Az első nádasos képen feltűnik a háttérben a Tétényi 37-39. egymáshoz közel álló két háza. Megfelelő nagyításban nézve látható azok tetőszerkezete, hosszúkás ablakai és erkélyei, amik egyeznek a 3. képen is látható 39. sz. épület mintáival.

- A második nádasos képen a Ballagi Mór u. 3. számú épület tűzfalára, tetőjére látunk rá. Jelenlegi állapotát az utolsó színes kép mutatja.

A Ballagi Mór u. 3. számra történő rálátás 3D-s környezetben
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.18. 02:58
Szerző: Újbuda Retro
  
A Puskás Tivadar utca a Puskás udvarral az 1960-as évek végén és ma


- A színes képen látható beépítetlen telek a Puskás T. u. 21. vagy más néven 21A, a mellette balra lévő két ház pedig a 21B és 21C házszámok. Ez az utcakanyarulatban lévő három telek együtt Puskás udvarként is ismert volt régen, ami térképen és utcanév táblán is feltüntetésre került.
- A villanyoszlopok azonos helyen állnak a mai napig, noha a két kép között több mint 45 évnyi eltérés van.
- A Hadak útja 15 emeletes toronyházai azért nem láthatóak a háttérben, mert kívül esnek a fényképezés szögén.
- A kép bal oldalán, a Puskás T. utca útkanyarulata végén látható sarokház a Hadak útja 34. szám, ami a 90-es évek második felében emeletráépítésen ment keresztül.

A terület 3D-s környezetben

 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.18. 02:37
Szerző: Újbuda Retro
  
A Pajkos utca - Puskás Tivadar utca sarkán lévő telek a Puskás Tivadar utcáról nézve az 1960-as évek végén és ma


- A Pajkos utca - Puskás Tivadar utca sarkán lévő ház telkén és a mellette még ma is beépítetlen telken szabadon átlátni a Bikszádi utcára és ott a Teleki Blanka Általános Iskolára (Bikszádi 61-63. sz.)
- Az iskola alsó tagozatosainak részére 1980-ban épült csak meg a kisépülete, hogy a demográfiai hullám miatt megnövekedett létszámot fogadni tudják. Így a kisépület hiányában még szabad a belátás a belső szárnyra.
- Az említett beépítetlen telek a Puskás T. u. 21. vagy más néven 21A, a mellette lévő két ház pedig a 21B és 21C házszámok. Ez az utcakanyarulatban lévő három telek együtt Puskás udvarként is ismert volt régen, ami térképen és utcanév táblán is feltüntetésre került.

- Az első kép bal felén a Puskás 21B házikójának oldala látható, utána az iskolaépület, végül az utolsó Etele úti "kövér ház".
- Utóbbi kettő között és mögül kikandikál az Etele úti "piros" lábasházak egyike, a Bendegúz közért melletti (szintén Etele úti) "fehér ház" ugyanis még szintén nem épült meg, így nem takarja ki.
- A Hadak útjai 15 emeletes toronyházak azért nem láthatóak a háttérben, mert kívül esnek a fényképezés szögén.

A terület 3D-s környezetben

 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.18. 01:02
Szerző: Újbuda Retro
 
A Tétényi út és a Bikás park területe régen


- A kép a Fejér Lipót utcai 3. toronyházból készült és a 2.-3. Tétényi úti panelház között lát rá a mai Bikás park területére
- A parkban még álltak a felvonulási épületek, amik a Fraknó utcai-Bártfai utcai panelházak építése során a munkásoknak nyújtottak menedéket: melegedő, étkező, pihenő, elsősegélynyújtó területek voltak, továbbá egyes munkagépek, építőanyagok tárolására is használták őket.
 
 

Tétényi út és környéke

Elküldve: 2015.02.18. 00:27
Szerző: Újbuda Retro
 
A Tétényi útra néző, de Etele úti számozású első "kövér ház" épülése régen és most


- Előtérben az Etele út
- Ma már lehetetlen reprodukálni ugyanebből a pontból egy hasonló szögben készült nézetet, ugyanis a Tétényi út-Etele út sarkán a 70-es évek elején felépült "zöld" lábasházak közül az első (Etele út 32/C) kitakarja a látványt.

A terület 3D-s környezetben