Oldal: 1 / 1

Andor utca

Elküldve: 2015.03.03. 17:17
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca 4-12. számú panelház az Andor utca és Fehérvári út sarkán régen és most


- Jobbra a háttérben a Zsombor utca - Albert utca épülő toronyházai
- Mellette az albertfalvi cérnázó távolból is idelátszó kéménye (Fehérvári út 219.)

A terület 3D-s környezetben
  

Andor utca

Elküldve: 2015.03.03. 15:26
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca 5-11. számú panelház az Albert utca és Rátz László utca között régen és most


- Az Andor utcával párhuzamos, a Rátz László (korábban Latinca S.) u. és Albert u. közötti első panelház képei
- 1. kép: az épület az Andor u. - Albert u. sarkáról a Tétényi út felé nézve
- 5. kép: az épület hátsó, parkoló felőli oldala az Albert utcáról a Rátz L. u. felé nézve

- Az első kép hátterében látható két épület ma is áll. A bal oldali az Andor-Rátz sarkán, a mellette és mögötte lévő ház pedig a Bornemissza utcában.

A terület 3D-s környezetben


- A második FF fotón (5. kép) feltűnnek az épület mögötti parkolóban az autók, ami egyértelműen meghatározza a látvány helyzetét.
- Balra a kép szélén, az Andor utca túloldalán még nem indult el az építkezés előtti bontás, az ott látható házak még egyben vannak.

A terület 3D-s környezetben
  

Andor utca

Elküldve: 2015.03.03. 12:18
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca 14-18. számú panelház régen és most


- Az előző cikkekben bemutatott házakat azért kellett lebontani, mert a helyükre ez az Andor utcai panelépület került.
- Az 1. "duplakép" FF része eleve két régi fotó egyesítéséből jött létre azért, mert így könnyebben beazonosíthatók a háttérben látható Csurgói úti széles panelházak. Azok elhelyezkedése és száma meghatározó a következő képek értelmezéséhez.

- A 2. képen előttünk vízszintesen az Andor utca, a kép bal oldalán pedig az Albert utca húzódik. A háttérben az itt kettes számmal jelölt Csurgói úti panelház már majdnem készen áll, míg az egyes számmal jelölt még nem látható. Mindkettő mellett 1-1 toronydaru áll. Jobb oldalon négy jegenyenyár koronája alkot sorfalat. Az előtérben bontás, alapozás, csövezés és kapcsolódó földmunkái zajlanak.

- A 3. kép ugyanonnan, csak néhány hónappal később készült. Az egyes és hármas Csurgói panelek időközben felépültek. A hármas épület pont a jegenyék mögött látható. Az előtérben már a második szintjénél jár az Andor 14-18. épülete, az építkezés teljes gőzzel folyik.

- A 4. képen pár fokkal jobbra nézhetünk, így megláthatjuk a négyes Csurgói úti panelt is.

A terület 3D-s környezetben
  

Andor utca

Elküldve: 2015.03.03. 02:06
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca és a Fehérvári út kereszteződése régen és most


- A főutat átszelő tehervonat, a piros fénysorompó és a vasúti átjárót jelző táblák mai szemmel nézve már-már szürreális látványt nyújtanak.
- Az Andor utcán végighúzódó régi ipari vágányon egy M43 dízelmozdony halad a vontatmányával és éppen sakkban tartja a Fehérvári út forgalmát. (Ezt a mozdonyt 2001-ben még lefényképezték Sátoraljaújhelyen, ahol már kiszolgált ócskavasként várta pusztulását, ám egy másik, 2004-es decemberi felvételen gyönyörű felújított állapotban, hóval betakarva látható viszont egy Balassagyarmati depoban.)
- A háttérben jobbra a Vasipari Kutató Intézet fűrészfogas tetejű csarnok-gyárépülete látható, mely a mai napig ott áll a Galvani út - Fehérvári út sarkán. Jelenleg különféle "autós cégek" szolgáltatnak a területén. Időközben a Fehérvári úton eléépült egy nagy társasház, ami az Andor utcáról nézve teljesen kitakarja. Fűrészfogas tetőszerkezete leginkább a magasból figyelhető meg.

- A második képen jobbra az épülő Andor utcai panelház előkészleteihez felhalmozott anyagok hevernek.
- A jobbra látható magas kémény szintén megvan és ugyanott mered az ég felé a gyárépületek által körülvett belső udvarban.

A terület 3D-s környezetben
 

Andor utca

Elküldve: 2015.03.02. 12:49
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca a Rátz László utca találkozása mellett 1969-ben és most


- Ezek az előző cikkhez szorosan kapcsolódó képek, mert az ott bemutatott helytől "balra" (azaz a Fehérvári út felé) haladva további házakat láthatunk még a bontásuk előtt.
- Az előző cikkben láthattuk az Andor utca-Rátz László u. (korábban Latinca s. u.) sarkától balra eső két házat. Íme a folytatás.
- Ha az alábbi két képet, plusz az előző cikkben látott fotót (itt 3. kép) sorban egymás mellé tesszük, némi igazítással egy szélesebb, egybefüggő terület látványa bontakozik ki előttünk.
- Ezen házak helyére (is) épült az Andor utca 14-18. panel előtti park és parkoló.

A terület 3D-s környezetben
 

Andor utca

Elküldve: 2015.03.01. 13:57
Szerző: Újbuda Retro
 
Az Andor utca - Rátz László utca találkozása 1969-ben és most


- A fotó készülésekor a Rátz László utca neve Latinca Sándor utca volt.
- A kép az Andor utca 5-11. háztömb épülésekor készült és a Tétényi út felé, az Andor utca-Latinca Sándor utca sarkára lát rá
- A saroktól jobbra eső két ház még ma is áll. Az Andor utcára néző épület padlástere, tetőszerkezete azóta felújításra került.
- A háttérben, középen az Allende park széles, 5 emeletes panelépülete, mögötte pedig a jellegzetes csoportmintázatot formázó "1+3" toronyház. Jobbra a Tétényi út 101 szintén ötszintes paneljának bal széle még éppen látható.

- A régi képen a bal szélen látható épület nem ugyanaz, mint a mai színes képen, bár hasonlít rá. A saroképületek az azonosak! Ezek közeli összehasonlítására külön kép is készült.

- A régi kép bal szélén látható két épület bontásáról is van egy fotó. Ide épült meg az Andor utca 14-18. panel felhúzását követően a ház előtti park.
- Külön kép mutatja a bontás előtti és közbeni állapotokat.

A terület 3D-s környezetben